De lineaire keuken

Dubbele lineaire keuken

In een lineaire keuken, of I-vormige keuken, staan alle elementen tegen één muur. Hun plaats is dus belangrijk en moet op voorhand worden bepaald voor een optimaal ontwerp met zoveel mogelijk gebruiksgemak.

Ontdek de beste tips van onze Mobalpa-ontwerpers voor een uitgeruste keuken met een functionele lineaire inplanting.

Voordelen van een lineaire keuken

Blauwe keuken met enkele lijn

Een lineaire keuken neemt weinig ruimte in, omdat alle elementen tegen één muur staan. Deze inplanting is dus heel geschikt voor kleine oppervlakken – 5 tot 10 m2 – en maakt het toch mogelijk om alles binnen handbereik te hebben en comfortabel te kunnen koken.

Een lineaire keuken die open is naar de woonkamer loopt naadloos over in de rest van het interieur, terwijl er toch voldoende plaats is voor een gezellige eethoek zonder aan sfeer in te boeten in de woonkamer.

Bij een gesloten keuken kunnen de meubels langs de twee tegenover elkaar liggende muren staan, op voorwaarde dat de breedte van de ruimte minimaal 2,10 meter is.

Vind je dit een mooi ontwerp?

Kom naar de winkel

Ideaal voor het bekijken en aanraken van materialen, kleuren en inplantingen!

Een functionele keuken in de lengte

Een functionele keuken in de lengte

Bij de inrichting van een keuken moet rekening worden gehouden met het concept van de werkdriehoek. Dit betekent dat de verschillende zones voor opbergen, spoelen en voorbereiden/koken dicht bij elkaar moeten liggen om het aantal verplaatsingen te beperken.

De koelkast en de kasten met niet-bederfelijke voedingswaren kunnen links van het werkblad komen. De spoelbak en de vaatwasser staan in het midden, dicht bij de kasten met het vaatwerk. Het kookgedeelte wordt rechts geplaatst, naast de kasten met potten, pannen en kleine huishoudtoestellen.

De afstand tussen de zones voorraad - koken - spoelen moet minimaal zijn om onnodige verplaatsingen te vermijden.

De technische zones (spoelbak, kookplaat, dampkap, koelkast) kunnen worden weggewerkt achter uittrekbare deuren die u alleen opent als u kookt. Hiermee wordt het lineaire ontwerp van een keuken in de lengte nog versterkt.

De esthetiek van een keuken in de lengte

De esthetiek van een keuken in de lengte

Omdat lineaire keukens vaak worden gekozen voor kleine ruimtes is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan de inrichting en de lichtinval om een ruimtelijk gevoel te creëren.

Het lineaire ontwerp kan worden benadrukt met greeploze fronten. Geïntegreerde huishoudtoestellen kunnen discreet worden weggewerkt in kolomkasten. Grote keukenkasten zorgen voor maximale opbergruimte.

Spots of ledstrips onder de bovenkasten geven een mooi effect op het werkblad. De dampkap kan aan de muur worden bevestigd of u kunt kiezen voor een uittrekbare dampkap als u een meer discrete oplossing wilt.

In een gesloten of halfopen keuken zonder ramen is een glazen wand een prima idee om licht binnen te laten vanuit de woonkamer en de ruimte te vergroten.

Ook de kleuren en vloerbekleding zijn het beste in effen en lichte tinten om het lineaire perspectief van de ruimte te benadrukken. Of creëer een ruimtelijk gevoel met een vloer met grafische vormen en cementtegels, bijvoorbeeld.

Een lineaire keuken is praktisch en stijlvol en heeft alle voordelen van een uitgeruste keuken.

Wilt u meer weten over de verschillende inrichtingen voor een keuken in de lengte? Onze Mobalpa-ontwerpers geven u advies over de inrichting van een keuken op maat.