« Een ruimte inrichten waar je kunt ontspannen »

ines de la fressange mobalpa

Een houten huisje doet Inès de la Fressange terugdenken aan haar kindertijd. De bergen, de bossen, het platteland. Daarom droomde ze van haar eigen refuge ver weg van de stad. Een gezellige plek waar alles tot in het kleinste detail is geoptimaliseerd.

Ruwe en natuurlijke materialen

ines de la fressange mobalpa

De droom van Inès? Een ruimte van slechts 22m2 inrichten, met daarin een boekenkast, een bank, een bureau en een trap naar een zithoek. En natuurlijk ook een dressing, een wastafel en een kaptafel. Voor de inrichting van haar houten huisje wilde de styliste een authentieke, gedempte sfeer, ergens tussen modern en brocante.

Decoratietip: een vintage vitrinekastje in de boekenkast

Een boekenkast over de volledige hoogte

mobalpa ines de la fressange
mobalpa ines de la fressange
mobalpa ines de la fressange 3
De voordeur als een alkoof, omlijst met legplanken voor boeken en decoratieve voorwerpen.

Behalve een boekenkast beschikt de centrale ruimte ook over een gezellige bank met opbergruimte. Links van de trap bevindt zich een kleine bureauruimte, helemaal geïntegreerd in een omlijsting van massief eikenhout. De kleuren wit en hout zorgen voor een rustgevende omgeving waar je kunt ontspannen.

De Mobalpa-ontwerper aan het woord

mobalpa ines de la fressange
ines de la fressange mobalpa

Dit houten huisje bestaat uit drie niveaus waar elke ruimte een duidelijke functie krijgt. Op de eerste verdieping hebben we onder het schuine dak een bed voorzien. Deze ruimte ligt in het verlengde van het bureau en kreeg dezelfde afwerking met geolied en gevernist gebleekt massief eikenhout.

Een verdieping lager bevindt zich de op maat gemaakte dressing met hangruimte en veel opbergmogelijkheden. Een glazen lade en grote uitschuifbare koffers. De op maat gemaakte buffetkast met glazen ramen staat hier helemaal op zijn plaats. Hetzelfde geldt voor de kleine wastafel met elegant wasbekken en zwarte muurmengkraan.
 

Vind je dit een mooi ontwerp?

Kom naar de winkel

Ideaal voor het bekijken en aanraken van materialen, kleuren en inplantingen!

Onze inspiratiemodellen

  • Kiffa, Gaïa - MezzanineDressing Sfeer Kiffa & Gaïa - Mezzanine Gestructureerd Bourgogne-eikenhout
  • Kiffa - Casual ChicKast Sfeer Kiffa - Casual Chic Heritage-eikenhout LM
  • Gaïa - CollectieSoveromsgarderobe Sfeer Gaïa - Collectie Gestructureerd helder Sierra eikenhout LM
  • Gaïa, Kiffa - OdysseeDressing Sfeer Gaïa & Kiffa - Odyssee Satijn grafiet LM

Inrichting van een kleine ruimte

Mobalpa heeft een atypische en charmante inrichting op maat gemaakt voor dit icoon van Franse uitmuntendheid en savoir-faire. Inès de La Fressange wilde een ruimte inrichten waarin ze zich thuis voelde, ver weg van de drukte van de stad. Het werd geen woning, appartement of studio, maar een houten huisje, opgevat als een refuge – een ideale plek om te herbronnen en haar fantasie de vrije loop te laten. Ze had onvoldoende ruimte voor de klassieke indeling van inkomhal, keuken, eetkamer, woonkamer, slaapkamer en apart bureau, maar dat was ook niet wat ze zocht. Ze wilde een perfect ingericht interieur met alle comfort en verschillende leefruimtes, een grote boekenkast, een klein bureau, opbergruimte, een dressing en een zithoek.

 

Hoe richt je een kleine ruimte het beste in?

Het ontwerp van dit houten huisje van 22m2 is tot in detail uitgewerkt. De ontwerper van Mobalpa maakte een inrichtingsplan in 3D met drie aparte ruimtes op drie verdiepingen. Elke ruimte staat op zich om de knusse sfeer van het huisje te bewaren: de grote boekenkast met klein bureau, het slaapgedeelte met bed, de dressing met opbergmogelijkheden en een hoek voor een kleine kaptafel en wastafel. De ruimtes zijn slim met elkaar verbonden en de vele ramen zorgen voor heel veel licht in dit kleine kunstenaarsatelier midden in het groen.

 

De ontwerper heeft de centrale ruimte, met het kleine bureau en de boekenkast, over de volledige hoogte ingericht om zo veel mogelijk opbergruimte te hebben. Een heel belangrijk punt voor Inès. Een metalen ladder in industriële stijl biedt toegang tot de hoogste delen. In deze ruimte wordt elk hoekje benut. Onder de vrijstaande trap is er extra opbergruimte voor mappen aan de zijde van het bureau of schoenen aan de zijde van de dressing. Bij gebrek aan plaats kan een woning zonder woonkamer of groot bureau toch comfortabel worden gemaakt met aangepaste opbergruimte.

 

Heel persoonlijke decoratie en natuurlijke materialen

In het inspiratieboekje van Inès de La Fressange stond dat hout en planten, samen met op rommelmarkten gevonden decoratieve voorwerpen, het houten huisje een authentieke, warme sfeer moesten geven. Zoals dit blauw gepatineerd vitrinekastje, deze tot juwelenkist omgevormde letterbak of deze vintage kappersspiegel. We zien de mooiste materialen voorbijkomen: riet, linnen, aardewerk en porselein.

Comfort is ook belangrijk, met veel kussens op de bank en het bed. Ines wilde zich thuis voelen, zonder dat haar kleine interieur eruitzag als een poppenhuis.

Er is bijzonder goed nagedacht over de decoratie in de dressing. De vele glazen ramen van de vitrinekast met geïntegreerde ledverlichting laten de meest dierbare accessoires en voorwerpen, die Inès uit haar appartement heeft meegenomen, helemaal tot hun recht komen. Let ook op de houten glasroeden die de ruimte karakter geven.

Bijna overal ligt een houten parketvloer, en zeegras in de dressing. In de leefruimte zien we een wit geverniste lambrisering, terwijl de muren in de slaapkamer bekleed zijn met geolied gevernist gebleekt massief eikenhout. De decoratieve nissen en haken met rieten manden maken de inrichting helemaal af.

Hier en daar vinden we ook accenten van geborsteld zwart metaal, zoals aan de ladder, gordijnroedes, poten van de stoel aan de lessenaar, opbergnissen onder het wasbekken en accessoirehouders.

Om Ines haar vrolijke droom te laten realiseren, moest de beschikbare ruimte maximaal worden benut. Vooral omdat Inès, zoals ze zelf ruiterlijk toegeeft, “best wel geobsedeerd is door opruimen en orde”. Missie volbracht in een sfeer van openheid en gedeeld vertrouwen.